Jakke sai testosteronipiikin "hyvin pienen annoksen" 11.10 ja vaikutus oli selvä! Noin viikon päästä piikistä koira oli kuin eri. Jakke muuttui taas avoimeksi, valoisaksi, tottelevaiseksi ja yhteistyöhaluiseksi sekä ympäristöstä kiinnostuneeksi ja raahustaminen (peitsaaminen) jäi lähes aivan kokonaan pois :). Hihnalenkeillä koira oli kuin normaali mutta metsässä ei edelleenkään kovin juoksennellut mutta suostui kuitenkin tulemaan ja kulki pääosin edelläni.  Vaikutuksen arviointia haittaava tekijä oli pakkanen, joka alkoi suht samoihin aikoihin kuin koiran hyvä vointikin ja pakkasten laannuttua kävikin ilmi että osa superhyvästä vaikutuksesta olikin pakkasen aikaansaamaa, se kävi ilmi välittömästi ilman lämmettyä. Mutta koirassa oli selvä ero kuitenkin ilman pakkasiakin. Nivelkipuja koira oireili vaihtelevasti mutta vähemmän kuin pitkään aikaan mutta tämä voi olla sattumaaa tai liittyä johonkin muuhun tekijään koska nivelkivut ovat muutenkin vaihdelleet tosi paljon. Koira välillä aristaa, välillä ei ja aristuksen paikka vaihtelee paljon (ranteet, kintereet, varpaat, lonkat, olat, häntä, selkä(?), useimmiten kuitenkin aristusta on ollut ranteiden ja varpaiden taivutuksessa. Toisaalta ei hormonikorvaushoitojen vaikutukset kai vältsisti heti näy vaan voi mennä useampi kuukausikin.

Kiinnostus narttuihin heräsi myös, ei mitenkään liiallisena kuitenkaan, vain kohdatessaan nartun Jakke yritti selkään hyppiä. Ennen kastraatiota J:lla ei tällaista käytöstä ollut.

Noh, ensimmäisen piikin vaikutus on todennäköisesti huomattavin ja nähtäväksi jääkin miten piikki jatkossa vaikuttaa.  Nyt tulevalla viikolla Jakke saa ma 19.11., ke 21.11. ja pe 23.11. testopiikin ja annos on nyt siis yhteensä kolminkertainen verrattuna tähän edelliseen annokseen. Näin korkea annostus siksi että kokeilemme onko suurella annoksella vaikutusta nivelkipuihin. Olin itse ensin vähän että hui mutta lekuri sanoi että kun kerran kokeillaan niin kokeillaan kunnolla niin ei jää sitten arvailun varaa. Näinhän se on mutta vähän hirvittää kun tohtori sanoi vielä että jos tokan piikin jälkeen ilmenee aggressiivisuutta tms. niin kolmannen voi jättää antamatta... No toisaalta, ei Jakke ennen kastraatiotakaan ollut millään lailla aggresiivinen. Saa nähä miten käy. Taas kerran täytyy Anne Muhlea ylistää: aivan HUIPPUihana lääkäri, ainoa joka ei vaan nosta käsiä ylös vaan viitsii/uskaltaa yrittää!

Ainiin. Jaken kahpuinen, kauhea haalistunut kauhtanaturkki on alkanut tummua, sillä on paikoin lähes mustaa karvaa ja karva kiiltää smiley. Ja Jakella alkoi ensimmäinen kastraation jälkeinen kunnon karvanlähtö, kastraatiosta on siis 2 vuotta aikaa!

Tämä testokokeilu on siis aika harvinaista että tällaista tehdään ja lääkär(e)illäkään ei ole juuri kokemusta asiasta eikä ilmeisesti juuri kirjallisuuttakaan löydy, joten tässä mennään melkolailla kokeilulinjalla. Lääkäri koko ajan puhuu mulle syöpäriskistä tämän teston suhteen mutta en ole itse kyllä tällaista tietoa mistään löytänyt. Yritin viimeksi kysyä asiaa häneltyä mutta ei se kai ymmärtänyt mitä tarkoitin. Jatkostakin kyselin että mitä tehdään jos testo toimii mutta en oikein saanut selvää vastausta. Ihmisten suhteen tietoa testohoidon haitoista ja vaikutuksista löytyy jonkin verran, alla ote Duodecimin artikkelista. Samanlaista tietoa löytyy muualtakin. Lisäksi on vielä se juttu että tässäkin artikkelissa puhutaan muista syistä kuin kivesten poistosta johtuvasta testosteronivajeesta ja voisin kuvitella että se on hieman eri juttu koska testosteroni erittyy pääosin kiveksistä, ilmeisesti n. 90%. Lisäksi sitä syntyy lisämunuaiskuoressa ainakin. Aivolisäke taas erittää hormoneita jotka säätelevät tätä teston erittymistä. Noh joka tapauksessa, ihmisillä aloitetaan kivesten poiston jälkeen korvaushoito, pitää enemmän tutkia että tunnetaanko siinä riskejä, sehän vastaa täysin Jaken tilannetta. Toisaalta olen miettinyt että parempi niin että koira saa parikin koiranarvoista vuotta ja kuolee sitten syöpään kuin kitkuttaa loppuvuotensa elämää kipujen ja apeuden kanssa kun mitään mikä on kivaa ei oikein voi tehdä.

"Testosteronihoidon haittavaikutukset ja riskit. Pitävää osoitusta ei ole testosteronihoidon eturauhassyöpää tai eturauhasen hyvälaatuista liikakasvua lisäävästä vaikutuksesta eikä subkliinisen eturauhassyövän etenemisestä kliinisesti havaittavaksi taudiksi (Roddam ym. 2008). Toisaalta testosteroni kiistatta stimuloi paikallisesti edenneen ja metastasoineen eturauhassyövän kasvua sekä pahentaa sen oireita (McConnell 1995). Mahdollista testosteronihoitoa suunniteltaessa tulee potilaalle selvittää huolellisesti potentiaaliset edut, riskit ja seurannan välttämättömyys. Vuosia kestävän hoidon mahdollista vaikutusta eturauhassyövän riskiin ei vielä tunneta."

Koko artikkeli:
http://www.duodecimlehti.fi/web/guest/etusivu?p_p_id=dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku&p_p_action=1&p_p_state=maximized&p_p_mode=view&p_p_col_id=column-1&p_p_col_count=1&_dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku__spage=%2Fportlet_action%2Fdlehtihakuartikkeli%2Fviewarticle%2Faction&_dlehtihaku_view_article_WAR_dlehtihaku_tunnus=duo98063

Toinen minua mietityttävä asia on Jaken sydämessä 1/2012 havaittu sivuääni ja sen yhteys tähän raihanailuun ja mahdolliseen yhteyteen  testovajeeseen eli kastraatioon. Seuraava on myöskin lainattu em. artikkelista:

"Pienellä TP:llä ja suurentuneella kardiovaskulaaririskillä on yhteys, mutta sen syysuhde on epäselvä. Riittävää tutkimustietoa pitkäaikaisen testosteronihoidon vaikutuksesta kardiovaskulaaririskeihin ei myöskään ole. Sydän- ja verisuonisairauksien oireiden ja riskitekijöiden huolellinen seuranta erityisesti riskiryhmissä on tärkeää, koska suprafysiologiset TP:t vähentävät HDL-kolesterolia ja lisäävät potentiaalisesti kardiovaskulaarisairauden riskiä (Hartgens ym. 2004)." TP=testosteronipitoisuus).

Kuten sanottu, tuntuu niin kummalta tää koko homma, koiralla alkaa ihmeelliset jos jonkinlaiset oireet ja pari vuotta myöhemmin (vuosi kastraatiosta) löytyy sivuääni.

Täällä mielenkiintoinen artikkeli kastraation ja sterilaation terveysvaikutuksiin liittyen: http://esashiryu.com/seita/uuret/Koiran%20sterilisaatio.%20Canis%205.2010.pdf
Kaikkien kannattaisi tuo lukea! Ihme että asiasta ei löydy (ole) juuri mitään tietoa, googlesta tulee vain keskustelupalsta- ja eläinlääkäriasematuloksia.

Vaihdoimme siis osteopaattia koska ärsytti se Kaiperla niin paljon... Tämä uusi on Jerry Ketola, vastaanottaa Helsingissä Oulunkylässä. Ihan pätevän oloinen, hieman halvempikin kuin Maare ja tekee ainakin ajallisesti kunnon käsittelyn koiralle (toisin kuin eräät). Hyvännäköinenkin vielä cheeky eikä ole ylimielinen ja tympeä. Jakke on nyt käynyt käsittelyssä 3 kertaa, viikon välein, seuraava kerta on hieman pidemmällä välillä, kahden viikon päästä ed. hoidosta 27.11. Tuntuu olleen vaikutusta mutta vaikea arvioida kun meni päällekkäin tämän teston kanssa. Ensimmäisen käsittelyn jälkeen koira alkoi venytellä takapäätään mutta toisen käsittelyn jälkeen lopetti sen (?). Toisen käsittelyn jälkeen Jakke alkoi juosta mäkiä ylös sen sijaan että olisi hidastanut vauhtia ja metsässäkin jokusen kerran juoksenteli! Tätä on tapahtunut vain kerran tämän koko rumban aikana, siis että koira olisi juossut mäkiä ylöslaugh. Kolmannen käsittelyn jälkeen en ole sikäli erityistä huomannut mutta vaikka teston vaikutus selvästi alkaa hiipua, on koira melkoisen hyvävointinen. Hakutreeneissä tänään jo toisen kerran peräkkäin koira oli sikainnnoissaan ja veti hihnassa ja vauhdilla meni ja halusi vielä treenien jälkeen lähteä metsäkävelyllekin!!

TESTOPIIKIN VAIKUTUKSET:
-Lähtenyt mielellään ulos
-Ulkona kiinnostunut ympäristöstään, kuten normaalit koirat
-Kiinnostunut narttuista kohdatessa ja ehkä pienesti  merkkailu lisääntynyt.
-Ilmeeltään ja olemukseltaan iloisempi
-Turkin tummuminen, kunnon karvanlähtö (talviturkin vaihtoon liityen), turkin kiilto
-Suostunut menemään metsään, kävellyt pääosin edellä
-Tottelevaisempi, yhteistyöhaluisempi ja avoimempi
-Huomattavasti vähemmän peitsaa
-Äänekkäämpi ja kontaktinhakuisempi

EI OLE TAPAHTUNUT MUUTOSTA
-Nivelkipuja ollut edelleen vaikka ehkä vähemmän
-Kastraation aiheuttama superahneus pysynyt ennallaan
-Metsässä ei juokse
-Apeaa ilmettä edelleen vaihtelevasti jonkin verran

MÄ OON NIIN ONNELLINEN, JOSPA TÄÄ NYT TÄSTÄ HELPOTTAIS JA MUN PIKKU-JAKKE VOIS MUUTTUA HAAMUSTA TAKASIN KOIRAKSI!!!

Toivottavasti en nyt ihan sekavia ole kirjoittanut kun olen niin väsynyt, yövuorossa töissä kun olen ja huonosti nukkunut.